پکیج گرمایشی امروزه متداولترین و محبوبترین وسیله ایجاد گرمایش در کل دنیا و در تمامی ساختمانها میباشد. این دستگاه جایگزین مناسبی برای موتورخانه مرکزی و همچنین آبگرمکن هستند زیرا میتوانند همزمان هم آب گرم برای رادیاتورها را فراهم کنند و هم آب گرم مصرفی برای موارد بهداشتی مثل شستشو و استحمام را فراهم کنند. در ساختمان داخلی پکیجهای بخشهای زیادی وجود دارد. بخش احتراق پکیج یکی از قسمتهای مهم در این دستگاه است. این بخش از پکیج از چندین قطعه تشکیل شده است که هر کدام وظیفه خاص خود را انجام میدهند. در این مقاله در ابتدا پکیج را تعریف کرده و انواع آن را بررسی میکنیم، سپس مزایای استفاده از این دستگاه را برمیشماریم. در بخش انتهایی قطعات بخش احتراق پکیج را ذکر کرده و وظیفه هر کدام را شرح میدهیم. با ما در ادامه مقاله همراه باشید.
بیشتر بخوانید: تعمیرات پکیج.
پکیج گرمایشی و انواع آن
پیش از به وجود آمدن پکیج، در اکثر ساختمانها موتورخانه وجود داشت. این تجهیزات فضای زیادی اشغال میکردند و برای نصب و راهاندازی به یک اتاق یا انباری نیاز بود. همچنین عیبیابی و تعمیر موتورخانه کار وقتگیر و سختی بود. سر و صدای زیاد و مصرف سوخت بالا از دیگر معایب این تجهیزات بودند. تمامی این معایب و دلایل دیگر باعث شدند که پکیجها به سرعت همهگیر شده و انتخاب اول مشتریان برای تامین گرمایش ساختمان و همچنین تامین آب گرم مصرفی، این دستگاهها باشند.
در این بخش انواع پکیج را تعریف میکنیم. پکیج دیواری مرسومترین نوع پکیج است که معمولا برای تک واحدهای ساختمانی، مناسب است. این نوع از پکیجها معمولا در اشپزخانه یا تراس نصب میشوند. پکیج زمینی روی زمین قرار گرفته و راهاندازی میشوند. این نوع از پکیجها برای خانههای ویلایی و دوبلکس با متراژ بالا مناسب هستند. پکیج فندار یک محفظه احتراق بسته دارد و برای اینکه گازهای سمی ناشی از احتراق را به بیرون از ساختمان ارسال کند، به دودکش مخصوص دوجداره متصل میشود. پکیج بدون فن صرفا برای نصب در درون واحد ساختمانی مناسب است. این نوع از پکیچها باید در ساختمانهای بالای 64 متر نصب شوند و در زمان راهاندازی به دودکشی که ارتفاع خروجی آن 4 متر است، مجهز شوند. در بخش بعدی به بررسی قطعات بخش احتراق پکیج میپردازیم.
آشنایی با قطعات بخش احتراق پکیج
در این قسمت از مقاله میخواهیم در ابتدا راجب محفظه احتراق صحبت کنیم. فضایی که در آن شعله آتش تشکیل میشود را محفظه احتراق گویند. این بخش تقریبا در مرکز پکیج قرار دارد و فرآیند احتراق در آن انجام میشود. جنس آن از استیل آلومینیوم است و فضایی بیرونی با عایق پوشانده شده است. استفاده از عایق باعث میشود که از اتلاف انرژی گرمایی جلوگیری شود و همچنین آلودگی صوتی ناشی از عمل جرقهزن و تشکیل شعله نیز به بیرون انتقال پیدا نکند. جنس این عایقها از فیبر سرامیکی است که میتواند تا دمای 1200 درجه سانتیگراد را تحمل کند. همانطور که گفتیم این عایق توانایی تحمل دمای بالایی دارد اما اگر ضربه بخورد یا بیافتد به آسانی میشکند. در ادامه قطعات مختلف بخش احتراق پکیج را شرح میدهیم:
- چند راهه گاز: جاری شدن گاز شهری یا گاز مایع به دورن پرههای مشعل، توسط چند راهه گاز انجام میشود. شکل ظاهری این قطعه کلکتوری است و از جنس آلومینیوم است. فرآیند کار این قطعه به این ترتیب است که گاز از یک سمت وارد شده و از خروجی به سمت پره مشعل میرود. در نهایت گاز به داخل پرهها نفوذ میکند و به سمت بالایی مشعل میروند.
- پره مشعل: پره مشعل یکی دیگر از قطعات بخش احتراق پکیج است. این قطعه زیر مبدل اصلی قرار دارد و شعله گاز به روی آن تشکیل میشود.در واقع پره مشعل در دو مرحله گاز و هوا را با هم ترکیب میکند و باعث شعلهور شدن آن به روی سطح خود میشود.
- نازل یا ژیگلور پکیج: قطعهای از جنس برنج است که گاز را به سمت پرههای مشعل هدایت میکند. قطر آن به نوع گاز مصرفی بستگی دارد. نازل مناسب برای گاز شهری، قطری به اندازه 1.2 الی 1.35 میلیمتر دارد. اما برای گاز مایع این قطعه 0.7 تا 0.75 میلیمتر قطر دارد.
اجزای بخش احتراق پکیج در دستگاه شمعکدار و بدون شمعک
قطعات چند راهگاز، پره مشعل و نازل در هر دو نوع پکیج شمعکدار و بدون شمعک، به صورت مشترک وجود دارد. در زیر به صورت تفکیک شده سایر قطعات محفظه احتراق پکیج، در پکیجهای شمعکدار و بدون شمعک را شرح میدهیم:
در دستگاههای شمعکدار، بخش احتراق پکیج از قطعات زیر تشکیل شده است: پیلوت یا شمعک که وظیفه روشن کردن مشعل و همچنین وظیفه گرم نگه داشتن ترموکوپل را بر عهده دارد. این قطعه در مدلهای تک شعله، دو شعله و سه شعله وجود دارد. ترموکوپل انرژی دریافتی از شعله مشعل را به انرژی الکتریکی تبدیل میکند. شیر مغناطیسی مجموعهای شامل سوپاپ، سیمپیچ و فنر است. فندک پیزوالکتریکیا ضربهای شامل یک هسته فلزی آغشته به سرامیک است. این قطعه بوسیله جریان الکتریکی شمعک دستگاه را روشن میکند.
بخش احتراق پکیج در مدلهای بدون شمعک شامل این قطعات میباشد: الکترود جرقهزن وظیفه روشن کردن شمعک را برعهده دارد. حسگر شعله، وضعیت شعلههای مشعل را به صورت مداوم بررسی میکند و در صورت خاموش بودن، جریان گاز به مشعل را قطع میکند. ترانس جرقهزن اختلاق پتانسیل لازم برای ایجاد قوسهای الکتریکی را ایجاد میکند.
سخن پایانی
محفظه احتراق پکیج، فضایی است که در آن شعله تشکیل میشود. جنس آن از استیل آلومینیوم است و اطراف آن با عایق پوشانده شده است. قطعات محفظه احتراق پکیج در نوع شمعکدار و بدون شمعک با هم متفاوت است.
برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه تعمیرات پکیج در تهران کلیک کنید.