در ساختار داخلی پکیج اجزا و قطعات زیادی وجود دارد. یکی از این قطعات شیربرقی پکیج است. قصد داریم در این مقاله به بررسی این قطعه بپردازیم. این قطعه در قسمت پایینی محفظه احتراق قرار دارد. وظیفه اصلی آن تنظیم نمودن میزان عبور گاز و آب گرم مصرفی است. جنس این قطعه معمولا از آلومینیوم میباشد. در ادامه مقاله همراه باشید تا در ابتدا تعریف کلی از پکیج و انواع آن خواهیم داشت، مزایا و معایب آن را برمیشماریم و در نهایت شیربرقی پکیج را بررسی نماییم.
یک مقاله در مورد راهاندازی پکیج بخوانید.
پکیج گرمایشی در مقایسه با موتورخانه
در گذشته هزینههای زیادی برای گرمایش تولیدی توسط موتورخانه صرف میشد. موتورخانهها مشکلات و معایبی زیادی داشت. نصب و راهاندازی موتورخانه هزینه زیادی داشت، علاوه بر آن نگهداری و تعمیر آن وقت زیادی را از تعمیرکاران میگرفت. با اضافه شدن پکیج به ساختمان بجای موتورخانه، بسیاری از این مشکلات حل شد. نصب و تعمیر پکیج بسیار راحتتر و کم هزینهتر از موتورخانه است. راندمان گرمایی بالا و مصرف سوخت پایین، برخی از مزایای پکیج در برابر موتورخانه است. پکیج دیواری ابعاد کوچکتری نسبت به آبگرمکن دارد، اما میتواند همزمان آب گرم و گرمایش را با هم فراهم نماید. در تعریفی جامعع میتوان گفت: پکیج که در سالهای اخیر جایگزین موتورخانه شده است، آب گرم مورد نیاز شوفاژ، رادیاتور و آب گرم مصرفی را تامین میکند.
عملکرد پکیج در تابستان به این صورت است که فقط در زمان نیاز و هنگامی که شیر آب گرم باز میشود، روشن خواهد شد. به این ترتیب مصرف انرژی بهینه خواهد بود. در زمستان پکیج علاوه بر گرم کردن آب مصرفی، باید رادیاتور و شوفاژها را نیز گرم کند. پکیجها در دو نوع دیواری و زمینی در بازار وجود دارند. مرسومترین نوع پکیج، پکیج دیواری است که معمولا در آشپزخانه نصب میشود. نوع زمینی پکیج به نسبت دیواری، حجم بیشتری را اشغال میکند اما میتواند آب گرم بیشتری را فراهم آورد. در ادامه مقاله به بررسی شیربرقی پکیج میپردازیم.
شیربرقی پکیج چیست
شیربرقی پکیج یکی از اجزای مهم و کاربردی پکیج است که با نامهای شیر سهراهی یا شیر موتوری نیز شناخته میشود. این قطعه در مسیر آب گرم قرار دارد و وظیفه آن باز و بسته کردن مسیر برای ورود آب گرم به شیر آب یا شوفاژ است. محل قرار گرفتن این قطعه،پایین محفظه احتراق است. شیربرقی از دو قطعه شیر قطع و وصل تشکیل شده است. گاز شهری از این شیرها عبور میکند و پکیج شروع به کار میکند. اگر یکی از این دو شیر بسته باشد و گاز از آن عبور نکند، پکیج خاموش خواهد شد. یکی از علائم خرابی پکیج این است که شعله مشعل به خوبی کار نکند. اگر این مشکل به وجود آمد، به احتمال زیاد در شیربرقی پکیج انسداد و گرفتگی به وجود آمده است.
باید توجه شود که هیچگونه انسدادی در مسیر عبور گاز در شلنگ، وجود نداشته باشد. همچنین اگر فشار گاز شهری کم باشد ممکن است فشار شیربرقی پکیج نیز کم باشد. اندازهگیری فشار گاز باید به وسیله دستگاه مانومتر انجام شود. برای این کار ابتدا درپوش شیر گاز را بردارید، پیچهای قسمت چپ و پایین را باز کنید. بوسیله دستگاه مانومتر، فشار گاز شیربرقی پکیج را اندازه بگیرید.اکنون پکیج را روی توان حداکثری بگذارید و آب گرم را باز کنید. بعد از چند ثانیه مجددا فشار گاز را اندازه بگیرید. این فشار باید در محدوده استاندارد باشد. البته باید به این موضوع توجه کنید که میزان استاندارد در پکیجهای مختلف، با هم تفاوت دارد.
نحوه تنظیم شیربرقی پکیج
برای تنظیم شیربرقی پکیج باید مراحل زیر را به ترتیب انجام دهید: ابتدا پکیج را روی توان حداکثر بزارید و بعد درپوش شیر برقی را باز کنید. پیچهای قسمت بالا را باز کرده و بوسیله مانومتر فشار را اندازه بگیرید. در این مرحله شیر آب را باز کنید. بعد از چند لحظه مشعل پکیج روشن شده و فشار آب در لوله زیاد میشود. اکنون فشار گاز شیر برقی با فشار گاز مصرفی را مقایسه کنید. اگر در این دو فشار، تفاوت زیادی وجود داشت، به معنی این است که شیربرقی پکیج با مشکل جدی مواجه است و باید بوسیله یک تکنیسین ماهر، عیبیابی و تعمیر شود.
نحوه عملکرد شیربرقی به پکیج
شیربرقی پکیج از اجزای مختلفی مثل موتور، سوپاپ و سهراه تشکیل شده است. ساختار این قطعهای به گونهای است که یک ورودی برای آب دارد. برای انتقال آب به شوفاژ و رادیاتورها و همچنین انتقال آب به شیر آب گرم مصرفی، دو خروجی به روی شیربرقی پکیج، تعبیه شده است. هنگامی که شیر آب گرم باز میشود، سوپاپی به سمت داخل فشرده میشود. بدین ترتیب مسیر آب گرمی که به سمت رادیاتور یا شوفاژ میرود، بسته خواهد شد.بنابراین آب گرم به سمت شیر آب، جریان پیدا میکند. این فرآیند تا زمان بسته شدن شیر آب گرم، ادامه خواهد داشت. شیربرقی پکیج، نیروی خود را از برق تامین میکند. این قطعه دارای یک اتصال اصلی و دو اتصال فرعی است. اتصال اصلی به مبدل اصلی و مکش پمپ متصل است. یکی از اتصالات فرعی به مبدل ثانویه و دیگری به مدار گرمایش وصل میباشد.
سخن پایانی
شیربرقی پکیج که با اسامی شیر سهراهی یا شیر موتوری نیز شناخته میشود، در مسیر آب گرم قرار گرفته است. وظیفه این قطعه در ساختار پکیج این است که مسیر آب را برای ورود آب به شوفاژ یا شیر آب، باز و بسته میکند.
یک مقاله در مورد مشکلات رایج پکیج بخوانید.