با پیشرفت صنعت ساختمان استفاده از سیستمهای گرمایشی که بازدهی بالاتر و راندمان بیشتری دارند، افزایش یافت. پکیجها به دلیل مزیتهای زیادی که دارند جای موتورخانههای سنتی را گرفتند. محل نصب پکیج از جمله مسایل مهمی است که باید به آن توجه نمود. معمولا پکیج در تراس، بالکن یا آشپزخانه نصب میشود. در این مقاله قصد داریم که اطلاعات جامعی را در مورد محل نصب پکیج ارائه دهیم. محلهایی که نصب پکیج ممنوع است را برشماریم و بگوییم که در چه مکانهایی میتوان پکیج را نصب نماییم.
بیشتر بدانید: تعمیر پکیج
شرایط استاندارد محل نصب پکیج
محل نصب پکیج در هر مکانی استانداردهایی وجود دارد که باید رعایت شود. در زیر به این موارد اشاره میکنیم:
- حداقل فاصله پکیج از دیوار مجاور 100 سانتیمتر میباشد.
- حداقل فاصله پکیج از کابینت مجاور 15 سانتیمتر است.
- حداقل فاصله پکیج از کف زمین 120 سانتیمتر میباشد.
- محل نصب پکیج نباید درزبند باشد( وجود درب ضد سرقت و پنجره دو جداره به معنی درزبند است).
- حداقل فاصله دریچه خروجی پکیج تا کلاهک تعدیل 30 سانتیمتر است.
- محل نصب پکیج باید در نزدیکی دودکش با مکش کافی باشد.
- محل نصب باید تراز بوده و رطوبت نداشته باشد، به همین دلیل حمام، دستشویی، زیرزمین، رختکن و… مکانهای مناسبی برای نصب پکیج نیستند.
- پکیج باید دور از وسایل گرمازا مثل بخاری و اجاق باشد.
مکانهایی که نصب پکیج ممنوع است
در مقررات ملی ساختمان، مبحث هفده، ذکر شده است که نصب وسایل گرمایشی در فضای داخلی ساختمان و واحدهای مسکونی زیر 60 متر ممنوع است. این قانون به این دلیل به مقررات ملی ساختمان اضافه شده است که در فضاهای کوچک ممکن است مسمومیت کمبود اکسیژن رخ دهد و به مرگ خاموش افراد ساختمان منجر شود. متن دقیق مبحث هفده در مقررات ملی ساختمان به شرح زیر است: متن دقیق این اساسنامه به شرح زیر است:
“ ۱۷-۳-۲: نصب وسایل گازسوز گرمایشی (انواع بخاری، آبگرم کن و پکیج) در فضاهای داخلی ساختمانهای عمومی و خاص ممنوع است، مگر آنکه هوای موردنیاز احتراق آنها از فضای خارج از ساختمان تأمین شود.
۱۷-۷-۵-۷: نصب وسایل گازسوز پرمصرف مانند آبگرمکن فوری و پکیج در واحدهای مسکونی یا غیرمسکونی که مساحت آنها کمتر از ۶۰ متر مربع هست، ممنوع است، مگر آنکه هوای موردنیاز جهت احتراق گاز مصرفی آنها از طریق دریچه دائمی که مستقیم به هوای آزاد راه دارد، تأمین گردد.”
محل نصب پکیج در بالکن
همان طور که ذکر شد معایب موتورخانه باعث شد که حذف شوند و پکیجها به جای آنها جایگزین شوند. مزیت مهم پکیج این است که فضای کمی را اشغال میکند، چون در آپارتمانهای امروزی معمولا با کمبود فضا مواجه هستیم. نصب پکیج در بالکن توصیه نمیشود، اما مهندسان ساختمان سعی میکنند از تمام فضاهای موجود استفاده کنند. این کار دارای مزایا و معایبی است که در زیر به آنها اشاره میکنیم:
مزایا محل نصب پکیج در بالکن
- خطرناشی از کمبود اکسیژن برای پکیج وجود ندارد.
- فضای داخلی واحد مسکونی و یا آشپزخانه اشغال نمیشود.
- به دلیل قرار نگرفتن پکیج در ساختمان، صداهای ناخوشایند پکیج، افراد را آزار نمیدهد.
معایب محل نصب پکیج در بالکن
- قرار گرفتن پکیج در معرض نور آفتاب ممکن است فشار آن را افزایش دهد.
- اگر پکیج در معرض باد باشد ممکن است شود شمعک آن خاموش شود.
- رطوبت و باران میتواند باعث خرابی قطعات داخلی یا زنگ زدن پکیج شود.
- در فصول سرد ممکن است قطعات داخلی پکیج یخ بزند و در لولهکشی پکیج اختلال ایجاد کند.
همانطور که در بالا گفته شد نصب پکیج در بالکن و یا تراس به دلیل قرار گرفتن در معرض عوامل طبیعی، ممکن است آسیب ببیند. اما اگر ضوابط و مقررات نصب پکیچ در بالکن و تراس را رعایت کنیم، از آسیب به آن جلوگیری میشود.
الزامات محل نصب پکیج در بالکن
اگر فضای داخلی کم است و مجبور به نصب پکیج در بالکن یا تراس هستید، آن را در یک کابین قرار دهید. بدین ترتیب پکیج در معرض عوامل طبیعی آفتاب، باران و باد قرار ندارد و اجزا و قطعات آن آسیب نمیبند وطولش افزایش مییابد. کابینی که محل نصب پکیج است باید از هر دوطرف محفظه ورود و خروج هوا داشته باشد تا عملکرد پکیج دچار اختلال نشود. پکیجی که در بالکن یا تراس نصب میشود باید از نوع دودکشدار یا فندار باشد.
محل نصب پکیج در آشپزخانه
با توجه به مقرراتی که در بالا گفته شد، بهترین محل نصب پکیج برای نوعهای دیواری و زمینی، آشپزخانه است. برای نصب پکیج در آشپزخانه باید مواردی رعایت شود که عملکرد و راندمان آن دچار اختلال نشود. به طور مثال اگر فضای آشپزخانه کوچک است باید به طریقی فضای دورن آشپزخانه را در ارتباط با دیگراتاقها دربیاورید. برای این کار میتوان از هواکش مشبک که در بالای یا پایین در اتاقها نصب میشود، استفاده نمود.
مزایای محل نصب پکیج در آشپزخانه
- اگر پکیج در آشپزخانه نصب شود میتوان آن را در یک کابینت جا داد بدین ترتیب از لحاظ ظاهر و زیبایی مشکلی ایجاد نمیشود.
- به دلیل اینکه پکیج در دسترس است، انجام سرویسهای فصلی و سالانه به راحتی انجام میشود.
- در آشپزخانه دسترسی به اتصالات آب، برق و گاز راحت است.
- پکیج از عوامل طبیعی دور است و اجزا و قطعات آن آسیب نمیبینند.
معایب محل نصب پکیج در آشپزخانه
- پکیجهای امروزی فضای کمی را اشغال میکنند اما به هر حال اگر در آشپزخانه نصب شوند، یک کابینت را اشغال میکنند.
- نصب پکیج در دورن ساختمان و مخصوصا در آشپزخانه و در صورت بروز اختلال در عملکرد آن، میتواند خطراتی داشته باشد.
در این مقاله به بررسی محل نصب پکیج پرداختیم. شرایط استاندارد برای محل نصب پکیج را ذکر کردیم. طبق مقررات ملی ساختمان، مبحث هفده، مکانهایی که نصب پکیج ممنوع است را ذکر کردیم. اگر پکیج در بالکن یا تراس نصب شود باید در یک کابین قرار گیرد تا از آسیب به وسیله عوامل طبیعی در امان باشد. نصب پکیج در آشپزخانه باعث میشود که دسترسی به آن راحت باشد و برای انجام سرویسهای فصلی و سالانه دچار مشکل نشویم.
جهت مطالعه مقالات مرتبط در مورد تفاوت پکیج و آبگرمکن کلیک کنید.