در پاسخ به این سوال که پکیج چیست باید بگوییم که پکیج نوعی سیستم گرمایشی است که امروزه جایگزین موتورخانه شده است. در گذشته برای گرمایش منازل بوسیله شوفاژ و رادیاتور از موتورخانه استفاده میشد. موتورخانه قطعات زیاد و سیستم پیچیدهای داشتند و برای نصب و راهاندازی، به یک اتاق جدا نیاز بود. با توجه به تمامی مشکلاتی و معایبی که موتورخانهها داشتند، پکیجها به بازار عرضه شدند. پکیج فضای کمی را اشغال میکنند و از لحاظ مصرف سوخت بسیار بهینه هستند. در ساختار داخلی پکیجها قطعات زیادی وجود دارد. یکی از این قطعات مشعل پکیج میباشد. مشعل پکیج وظیفه گرم کردن آب ورودی به پکیج را بر عهده دارد. در این مقاله به بررسی این قطعه، نحوه کارکرد و مشکلاتی که ممکن است برای آن پیش بیاید میپردازیم.
یک مقاله در مورد تفاوت پکیج و آبگرمکن بخوانید.
پکیج چیست
پکیج گرمایشی سیستمی است که گرمایش و آب گرم مورد نیاز ساختمان را تامین میکند. پکیجها جایگزین خوبی برای آبگرمکن و بخاریها هستند. برای نصب و راهاندازی پکیج هزینه بسیار کمتری به نسبت موتورخانه نیاز است.همچنین پکیجها از نظر مصزف سوخت بهینه هستند. پکیجها در دو نوع دیواری و زمینی وجود دارند. پکیجهای دیواری به دلیل حجم کم و ظاهر زیبایی که دارند معمولا در آشپزخانه نصب میشوند. پکیج زمینی به دلیل اینکه یک مخزن آب در ساختار داخلی خود دارند، حجم بیشتری را اشغال میکنند. پکیجهای دیواری معمولا در پارکینگ یا زیرپله نصب میشوند. سوخت پکیجها معمولا از گاز، گازوئیل و برق تامین میشود. سوخت مصرفی پکیج بستگی به نوع پکیج دارد. در ادامه مقاله به بررسی مشعل پکیج و ساختار داخلی آن میپردازیم.
مشعل پکیج چیست
برنر یا مشعل پکیج از چندین تیغه فولادی تشکیل شده است. تعداد این تیغهها در پکیجها با ظرفیتهای مختلف، متفاوت است. گاز شهری پس از اینکه از شیر گاز در ساختمان عبور میکند، وارد یک چند راهی (مانیفولد) میشود. این چند راهی به تعداد تیغههای نازل (ژیگلور) وصل شده است. وظیفه چند راهی این است که گاز را بین تیغهها تقسیم کند. جنس مشعلها معمولا از آلومینایز استیل و جنس شعلهپخشکن از استنلس استیل میباشد. فاصله پرههای شعلهپخشکن و همچنین قطر سوراخها باید تنظیم شده و متناسب باشد تا شعله به راحتی از پرهای به پره دیگر منتقل شده و هوای لازم برای فرآیند احتراق کامل را تامین کند.
نحوه کار مشعل در پکیج
طرز کار مشعل پکیج به شرح زیر است: در زمانیکه گاز شهری از نازل عبور میکند، به دلیل کم شدن سطح عبور گاز، سرعتش افزایش پیدا میکند. در این زمان گاز به شیپوره مشعل وارد میشود و با هوا مخلوط شده و رقیق میشود. دلیل کشیده شدن هوا به داخل مشعل این است که احتراق بهتری انجام شود. شکل ونتوری مشعل باعث این عمل میگردد. در تمامی سطح بالایی مشعل سوراخهایی وجود دارد که گاز از آن خارج میشود و پس از اینکه جرقهزن عمل کرد، شعله تشکیل میشود. پکیج باید در مکان مناسبی نصب شده باشد تا هوا و سوخت با راحتی با هم مخلوط شده و با کمبود هوا برای انجام عمل احتراق مواجه نشود.
اجزای تشکیل دهنده مشعل
مشعل پکیج در اکثر پکیجها دارای اجزای یکسانی میباشد که به شرح زیر میباشند:
- پره
- ژیگورها
- الکترود جرقهزن
- مانیفولد
- یون تشخیص شعله
- مشعل فولادی ضد زنگ
- الکتورد تشخیص شعله (یونیزاسیون)
محفظه احتراق فضایی است که درآن شعله تشکیل میشود و جنس بدنه آن متفاوت است و از جنس آلومینایزو یا استیل مخصوص است. این جنس به نسبت ورق گالوانیزه در برابر حرارت و خوردگی مقاومت بالایی دارد. برای عایقبندیی این محفظه از چهار لایه که جنس آنها از فیبر سرامیک میباشد، استفاده شده است.
به طور کلی قطعات پکیج به چهار دسته تقسیم میشوند
- برد کنترل: میتوان گفت که این قطعه مغز مشعل پکیج است. برد کنترل با توجه به شرایطی که از حسگرها دریافت میکند، فرمانهای ضروری را به قطعات مختلف میدهد.
- قطعاتی که دستورات برد را اجرا میکنند شامل اجرایی مثل فن، پمپ، شیر کنترل گاز و … هستند. این قطعات به تنهایی نمیتوانند کار خاصی انجام دهند و باید از برد کنترل فرمانی دریافت کنند. به این قطعات، قطعات مجری فرمان گفته میشود.
- قطعاتی مانند ترموستات دود، سنسورها، پرشر سوئیچ و … جز حسگرهای پکیج هستند. این حسگرها باید وضعیت دستگاه را به برد کنترل اعلام کنند.
- قطعاتی مثل هیدرو بلوک، منبع انبساط و … جز قطعات مکانیکی میباشند. این قطعات برخلاف قطعات مجری فرمان، به تنهایی به فعالیت خود ادامه میدهند و نیازی به دریافت فرمان از برد کنترل ندارند. این دسته از قطعات به قطعات مکانیکی معرف هستند و در زمان قطعی برق از کار میافتند.
سخن پایانی
در این مقاله به بررسی مشعل پکیج پرداختیم. وظیفه مشعل پکیج گرم کردن آب ورودی است. در ساختار داخلی پکیج قطعات زیادی وجود دارد. این قطعات شامل پره، ژیگورها، الکترود جرقهزن، مانیفولد، یون تشخیص شعله، مشعل فولادی ضد زنگ و الکتورد تشخیص شعله (یونیزاسیون) میباشند.
یک مقاله در مورد نگهداری پکیج بخوانید.